Oogyoga

Onze ogen zijn een kostbaar bezit dat zoals ons lichaam  onze aandacht verdient want het zijn onze instrumenten behorende tot prakriti  (materie) dus onderhevig aan verval en aftakeling. Je kan wel zelf iets doen om je ogen langer fit te houden, of zelfs bij bepaalde afwijkingen opnieuw beter te zien. De ogen bevatten spieren die net zoals de spieren van ons lichaam kunnen geoefend worden en ontspanning en beweging nodig hebben. Onze ogen zijn volgens de Ayurveda verwant aan de lever en hebben ook een gezonde voeding nodig. In de Samkhya kârika  zijn de ogen als organen van kennis gelinkt aan de voet dat een orgaan van actie is en verbonden met het element vuur, wat betekent dat de ogen LICHT nodig hebben. Bovendien zijn de ogen de camera, maar we zien met het mentaal. Dat betekent dat onze gedachten en emoties ook ons zicht beïnvloeden. In de workshop wordt dit allemaal nader bekeken en wie weet heeft van..., kan ook iets doen, want onwetendheid is altijd en overal de grote boosdoener. Onwetendheid en de andere klesha kleuren onze bril wat helder en scherp zien belemmert.
In de workshop die twee of drie keer zal doorgaan, wordt er dus wat theorie gegeven, oogoefeningen en een âsanapraktijk die ook inwerkt op de ogen met speciale houdingen. Daarna voorzie ik elke maand een zaterdag- of zondagvoormiddag met twee uren oefenen om het oefenen te onderhouden en te integreren.Dit wordt dan in de groepen afgesproken.
 
PRAKTISCHE INFO:
Voor wie: voor iedereen die zijn ogen wil oefenen en beter wil zien.
Waar: Kapellestraat 34 8210 LOPPEM. (Zeer gemakkelijk bereikbaar met de wagen voor wie van verder komt. Ligt op 5 min afrit autostrade)
Wanneer: drie data voor de workshops zijn gepland op: 27 april, 25 mei, en eventueel bij vraag op 22 juni, telkens zaterdag van 9.30h tot 12.30h.
Kostprijs: 45€ per workshop.
Meebrengen: yogamat.


Datum:
27/04/2024

Rubriek:
Voordrachten - weekends – stages

Locatie:
Kapellestraat 34 - 8210 LOPPEM

Organisator:
Shraddhaa

« Terug naar agenda overzicht